Volver

14/01/2014

La Campanya Mundial per l’Educació presenta els materials didàctics per treballar la inclusió a les aules

CME 2014-materials educatius català portada detall

La Campanya Mundial per l’Educació, sota el lema “Sumem capacitats. Pel dret a una educació inclusiva”, reivindica el dret dels nens i les nenes amb necessitats educatives especials a rebre una educació de qualitat, sense lloc per a la discriminació i sobre la base de la igualtat d’oportunitats. L’objectiu és sensibilitzar infants i joves en els seus centres educatius, mitjançant propostes pedagògiques que els facin reflexionar sobre la importància de l’educació inclusiva.

El passat 3 de desembre la Campanya Mundial per l'Educació (CME) va llançar la campanya "Sumem Capacitats. Pel Dret a una Educació Inclusiva", una campanya de caràcter internacional, que vol reclamar el dret a l’educació de la població infantil amb necessitats educatives especials, sobretot dels països més empobrits.

Amb la intenció de sensibilitzar la societat i reivindicar davant dels poders públics la necessitat de garantir el dret a una educació inclusiva, la CME presenta els materials didàctics i de difusió per treballar als centres d’educació formal i no-formal.

El lema d'enguany parteix de la convicció que en una societat plural, cadascú té unes característiques pròpies, diferents i irrepetibles, pel que defensem l’educació inclusiva, que promogui l’accés a una educació de qualitat i amb recursos, que ofereixi oportunitats a tots els nens i a totes les nenes. Aquesta és una condició prèvia per oferir un sistema educatiu de qualitat i per construir una societat justa i sense espai per a la discriminació.

Els materials, adaptats a diferents nivells educatius, treballen des de la premissa de la importància de poder fer les activitats habituals que els infants realitzen en el seu dia a dia (proposats per a educació infantil mitjançant contes) fins a valorar les capacitats pròpies com a font d’enriquiment per a la diversitat, que es proposa pels últims cursos de primària a través d’activitats dinàmiques de reflexió i debat.

Cançons, jocs i activitats diverses

La primera proposta didàctica va dirigida a l’educació infantil, primària i no-formal. En aquesta, mitjançant cançons i jocs, es busca la reflexió sobre la diversitat d’infants en la societat i les escoles i sobre les conseqüències de la segregació educativa i de no garantir el dret a l’educació.

La segona proposta didàctica, dirigida a Secundària, Batxillerat, Escoles d’Adults i Educació no-formal va més enllà per analitzar experiències de l’entorn i reflexionar sobre el paper de les organitzacions i l’Administració Pública.

En ambdós casos es compta amb un material annex per aprofundir en la reflexió, que es pot trobar a la nostra pàgina web (Vegeu l’enllaç més avall).

Enguany l’activitat central proposada és un Joc de la Oca “Avança per l’Educació de Tots i Totes”, que estableix d’una manera didàctica els passos a seguir per assolir una educació inclusiva efectiva.

La tasca dels centres escolars, de les activitats de mobilització i de les reivindicacions polítiques i socials que es duran a terme durant tot el curs, culminaran del 7 al 13 d’abril del 2014, quan se celebrarà la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació.


Enllaç als materials de la campanya.

------------------------------
La Campanya Mundial per l'Educació (Global Campaign Education) és una coalició internacional formada per ONGs, sindicats de l'entorn educatiu, centres escolars i moviments socials de molt divers signe. Tots nosaltres coincidim a reclamar el compliment íntegre dels compromisos de la "Cimera de Dakar" (Senegal) de l'any 2000, on la comunitat internacional es va comprometre a garantir l'accés a una educació de qualitat per a tothom abans de l'any 2015. Ens anem apropant a aquest any i per això cal seguir actuant.

La Campanya Mundial per l'Educació va néixer perquè aquest compromís internacional, valuós i necessari, no passés desapercebut. Per això, el seu objectiu és mobilitzar a la ciutadania per a que  exigeixin als seus governs i a la comunitat internacional que compleixin les seves promeses i es responsabilitzin del destí de milions de persones als que s’exclou del dret a l’educació.

Coordina: Educació Sense Fronteres

Participen: Ajuda en Acció, CCOO, Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC), FISC, Sonrisas de Bombay, VOLS

Esperem que aquesta proposta sigui del vostre interès, per a qualsevol aclariment o consulta no dubteu posar-vos en contacte amb el nostre departament de Comunicació (Isabel Martínez Luna, 608522712 / 93 467 34 45

comunicación@sonrisasdebombay.org).