Volver

11/02/2014

Art i valors: el potencial de la creació plàstica per integrar persones “de tots colors”

diversidad

L’art pot ser una eina de primera magnitud per educar en valors i per potenciar la integració de persones amb necessitats educatives especials. Sota aquesta premissa, Educació Sense Fronteres i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès han organitzat pel proper 11 de març una jornada d’intercanvi d’experiències entre docents i artistes plàstics que treballen en la relació entre la creació artística i la solidaritat.

 

La trobada,que té per títol “art & valors. El potencial de l’art i la plàstica per treballar amb persones amb diferents capacitats”, tindrà lloc el dimarts 11 de març, a les 18 h, al Museu de Sant Cugat.

Comptarà amb una introducció a càrrec del psicòleg Ismael Guzmán, llicenciat en pedagogia en arts escèniques i psicòleg del Taller Jeroni de Moragas, que ha participat en diferents projectes d’investigació relacionats amb l’art.

A continuació, s’exposaran quatre projectes concrets vinculats tant al cas de persones amb discapacitat com, de manera més global, a l’educació en valors a través del dibuix i la pintura:

  • “Fem un Museu”, a càrrec d’Helena Minuesa, llicenciada en Humanitats, màster en gestió del patrimoni cultural i tècnica d'educació dels Museus de Sant Cugat.
  • DIS capacit ART visual 1.0 a càrrec d’Olga Martínez, pedagoga amb postgrau en didàctica d’arts plàstiques i ceramista.
  • Windown a càrrec de Gusti Rosemffet, il·lustrador, premi Nacional i Premi Lazarillo d’il·lustració.
  • Les arts plàstiques i l’educació en valors a càrrec d’Helena Roc, llicenciada en belles arts, professora de pintura d’infants i adults, actriu i directora de teatre. Helena és col·laboradora d’Educació Sense Fronteres.

La sessió està oberta a docents d’arts plàstiques de primària i secundària de Sant Cugat, professorat de tallers d’art per infants i adults, mestres i terapeutes d’educació especial i, en general a persones vinculades a entitats del municipi que treballen en aquest àmbit. L’objectiu és proporcionar a tots/es aquests/es professionals eines i metodologia adequades per saber com integrar a l’alumnat que, ja sigui per tenir algun tipus de discapacitat o per altres raons, presentin necessitats educatives especials.

Aquesta iniciativa forma part dels tallers que s’emmarquen dins del programa “Des-Iguales”, un projecte que ESF desenvolupa a diferents comunitats autònomes amb el cofinançament de l’AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament) per fomentar el respecte a la diversitat i la tolerància dins la nostra societat.

(Les persones interessades en assistir a la trobada han de confirmar assistència indicant el nom i centre on treballen a esfcatalunya@educacionsinfronteras.org o a entretallers@santcugat.cat)