Volver

23/12/2014

Educant per a la pau en l’àmbit familiar

conflicte famliar

Què són els conflictes? Com es generen? Com podem solucionar-los d'una manera positiva i sense violència? Quins són els conflictes més habituals a l'adolescència? Et posem a la teva disposició diverses eines per donar resposta a aquestes qüestions i aprofundir sobre aquests temes juntament amb els teus fills i filles.

En el marc del projecte “Educació per la pau: projecte de sensibilització i conscienciació dirigit a les AMPAS de Catalunya”, aprovat a la convocatòria de 2011 per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), hem elaborat en coordinació amb la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) i amb la col·laboració de l'associació Fil a l’Agulla tres càpsules o articles que es poden trobar a la web de la FAPAC (a l’espai I-Famílies) i que han tractat tres temes vinculats a l’educació per a la pau en l’àmbit familiar.

L’educació per a la pau ens dóna eines per educar en els conflictes i pels conflictes; és a dir, ens ajuda a gestionar els conflictes de manera que siguin una oportunitat per millorar la relació que tenim amb els infants i amb la resta de les persones en general.

En aquestes tres càpsules presentem diferents  eines i formes de tractar els conflictes. En l’educació per a la pau és imprescindible entendre que els conflictes són connaturals a l’ésser humà i que per tant no podrem evitar-los. Sempre que ens relacionem amb altres persones poden sorgir conflictes i el més important és poder-los detectar quan encara no han arribat a la seva crisis , si és possible, i abordar-los de manera respectuosa, positiva i sense violència.

Idees i consells per solucionar conflictes

La primera de les càpsules, Amb els conflictes creixem junts, ens ajuda a entendre què son els conflictes i a partir de 10 idees veiem com podem abordar-los quan es generen.

En la segona càpsula, Com comunicar-nos amb fills i filles adolescents?, se’ns donen pistes de com relacionar-nos amb els nostres fills adolescents per tal d’encarar els conflictes que en aquestes edats sovint ens trobem.

I la tercera, El cinema com a eina per desaprendre la violència, ens parla de com podem fer ús del cinema per tal d’entendre com la cultura de vegades no contribueix a aquesta educació per a la pau; ens ajuda a reconèixer les diferents situacions violentes que sovint se’ns presenten i a saber identificar aquelles pel·lícules que ajuden a construir la idea de que els conflictes es poden gestionar de formes positives.

Les tres càpsules volen donar una mirada encoratjadora per tal de relacionar-nos amb els infants de manera positiva quan hi ha necessitats diferents. L’educació per a la pau  és una manera d’entendre com ens movem en les nostres relacions i ens dóna eines per tal de mantenir vincles  més respectuosos i per utilitzar les crisis com a un moment de canvi i creiexement mutu.

Tallers a Vic, Girona i Santa Coloma de Gramenet

A més d’aquestes tres càpsules, durant els mesos de novembre i desembre es van oferir a diferents AMPAS de Vic, Girona i Santa Coloma de Gramenet tres tallers relacionats amb les temàtiques tractades on hi van participat un total de 33 persones. Els tallers han suposat un aprofundiment dels temes i han generat un gran interès entre les persones assistents, la qual cosa ens mostra que és una temàtica propera a la nostra quotidianitat i de la qual tenim poca informació i  formació.

Us animem a llegir les càpsules i a fer-ne difusió !

 

(Foto: web FAPAC)