Volver

30/11/2012

La Coordinadora d’Entitats de Lleure de Sant Cugat i Educació Sense Fronteres treballen juntes per a l’educació en valors

taller de formació de monitors de lleure a Sant Cugat

Des de fa més de dos anys, la Coordinadora d’Entitats d’Educació en el Lleure de Sant Cugat del Vallès (CEEL) i Educació Sense Fronteres (ESF)-Catalunya treballen conjuntament -amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat- en un programa de formació per a monitors/es i caps de caus i esplais de la ciutat a fi de dotar-los de recursos i experiències que els ajudin a treballar amb els infants i joves. Aspectes com l’educació per la pau o la interculturalitat són eixos de treball d’un projecte que també ha comptat amb la col·laboració de la Unipau.

La Coordinadora d’Entitats engloba diverses associacions de la ciutat que treballen en l’àmbit de l’educació en el lleure: l’Esplai Sarau, l’Esplai Pica-Roca, l’Agrupament Escolta la Floresta, l’Escola d’Excursionisme del Club Muntanyenc i l’Agrupament Escolta i Guia Berenguer el Gran de la ciutat.

En les darreres jornades de formació, celebrades fa uns mesos i enfocades a l’educació per la pau i els mitjans de comunicació, s’hi va sumar també la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), que va col·laborar en la preparació i dinamització de l’activitat. El resultat va ser un cap de setmana ple d’aprenentatges i d’intercanvi d’experiències i coneixements, que va donar també com a fruit la creació d’un espai virtual per seguir compartint i aprenent a través de la xarxa: www.pauimitjans.org.es. En aquest espai s’hi poden trobar continguts de les sessions de formació, recursos i algunes de les activitats dutes a terme.

Experiència positiva

A partir de la formació rebuda, els caps i monitors/es de les diferents entitats han anat realitzant activitats i projectes amb els nois i noies al voltant de l’educació per la pau i els mitjans de comunicació. Així, l’Esplai Sarau va treballar sobre com els mitjans van tractar el tema del desallotjament de la Universitat Lliure la Rimaia, de Barcelona, i el Berenguer va reflexionar amb els més grans sobre el tractament que dóna la premsa a la marginació social i el quart món a Mallorca i va realitzar un projecte conjuntament amb Can Gazà, un espai social per a lluitar contra la marginació social a l’illa.

Tant la CEEL com ESF consideren que l’experiència positiva d’aquests dos anys demostra que joves de la ciutat lluiten i posen tot el seu esforç en educar en valors infants i adolescents de Sant Cugat. A partir d’ara, les dues associacions seguiran treballant conjuntament en un nou projecte al voltant de la interculturalitat.