Volver

09/05/2013

Debat obert sobre la música com a eina per fomentar el valor de la diversitat cultural

Concert de música

Representants d’entitats de referència en l’àmbit de l’educació musical abordaran com aquesta expressió artística pot crear espais de convivència en entorns socials vulnerables. La taula rodona tindrà lloc el dia 30 de maig a l'Escola Municipal de Música de Sant Cugat del Vallès.

 

Educació Sense Fronteres (ESF) organitza el proper 30 de maig, dijous, a Sant Cugat del Vallès, un debat obert sota el títol “Interculturalitat i música per a la cohesió social i la participació”, on diversos experts tractaran sobre les maneres en què l’expressió musical s’està utilitzant en contextos multiculturals per fomentar la integració de col·lectius vulnerables i el respecte a la diversitat cultural.

La sessió tindrà lloc de 10 a 13 h a l’aula Magna de l’Escola Municipal de Música de la localitat vallesana, en el marc del projecte Diversitats, que duu a terme ESF amb el suport de l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Aquest projecte pren la música com a eix central per fomentar valors de tolerància i respecte cap a altres cultures i formes de vida entre la població infantil i juvenil del municipi.

La taula rodona parteix de la idea que la música és sinònim de participació, interculturalitat i cohesió,i que per això, cada vegada més s’utilitza com un element d’educació no formal en contextos vulnerables multiculturals. A partir d’aquí, els ponents donaran resposta a preguntes com: De quina manera es concreta el vincle entre la música i l’educació? Per què triem la música? Són igual d’eficients els altres llenguatges artístics? Són els projectes de música comunitària una alternativa a l’educació musical tradicional? L’escola de música pot ser accessible per a tothom i obrir-se al territori? Quin paper té ensenyar música en grup?

Diversitats a debat: interculturalitat i música per a la cohesió social i la participació

Participants

Els participants en el debat, tots ells representants d’entitats referents en l’àmbit de l’educació musical, l’art comunitari i l’educació no formal, són:

  • Ester Bonal. Xamfrà, centre de música i escena del Raval
  • Pablo González Martínez. Músicos por la Paz y la Integración
  • Martí Marín i Perpinyà. Petits Músics del Món
  • Carles Miró. Escola Municipal de Música de Sant Cugat del Vallès
  • Núria Sempere Comas. Escola de Música Centre de les Arts de L’Hospitalet

L’entrada és lliure, però cal inscriure’s prèviament enviant un e-mail, indicant nom, cognoms, l’entitat a què es pertany, els estudis o la raó per la qual es vol participar a esfcatalunya@educacionsinfronteras.org.

(Accedeix aquí al díptic del debat)

Concert final a Sant Cugat

El projecte Diversitats estableix vincles i espais d'intercanvi d'experiències entre escoles de música i entitats culturals i socials de Barcelona que ja treballen en l’àmbit de l’educació musical i centres homòlegs de Sant Cugat.

Durant aquest any, es realitzaran sessions de formació de nens i nenes, joves i professionals vinculats a entitats de lleure i socials del municipi vallesà per tal de reflexionar sobre els valors de la interculturalitat i potenciar el desenvolupament d'expressions musicals que, més enllà l'aspecte artístic, transmetin valors socials i humans. Per això, partint de les experiències existents, s'elaborarà una selecció de recursos i publicacions que ajudin a realitzar la formació.

En una fase posterior, es seleccionaran algunes de les experiències desenvolupades que siguin més significatives i s’organitzarà una trobada per posar en comú els coneixements apresos. El projecte culminarà amb la celebració d'un concert a Sant Cugat –el 30 de novembre- per donar a conèixer al públic en general el treball realitzat i sensibilitzar així en el respecte a la diversitat cultural.

Trobareu més informació al blog: http://esfdiversitat.blogspot.com.es