Volver

01/07/2013

Apunta't al congrés “Pel dret a una educació de qualitat” (Barcelona, 24-26 octubre)

congres catala

La trobada, organitzada per ESF, constitueix un espai de debat sobre el dret a l'educació i per conèixer experiències innovadores en educació transformadora. Les sessions comptaran amb la presència d'experts com Federico Mayor Zaragoza, Camilla Crosso o Álvaro Marchesi, entre d'altres. Les jornades han estat reconegudes com a activitat formativa per al professorat per la Generalitat de Catalunya.

El congrés, obert a docents, educadors i educadores, persones expertes i públic interessat en el tema, tindrà lloc del dijous 24 al dissabte 26 d'octubre a la Casa del Mar (c. Albareda 1-13, Barcelona). El període d'inscripcions ja està obert a través del web del congrés. (Inscripcions gratuïtes; places limitades).

Durant tres dies, a través de sessions plenàries, seminaris i tallers, ens aproparem des de diferents perspectives al panorama de l'ensenyament a Espanya i a l'Amèrica Llatina, analitzant polítiques educatives, reptes i experiències innovadores que han aportat millores al procés educatiu i han contribuït a avançar en el que anomenem una educació transformadora.

Conferència inaugural de Mayor Zaragoza

Entre les conferències previstes, figuren la xerrada inaugural a càrrec de Mayor Zaragoza (dijous 24 d'octubre, 18:15 h) sota el títol "Una educació de qualitat per a tots i totes"; la ponència sobre "Reptes de l'educació a Espanya" (divendres 25, 9 h), amb Jaume Carbonell, exdirector de la prestigiosa revista "Quaderns de pedagogia" i M. Dolors Renau, exdiputada al Congrés i al Parlament Europeu; i la conferència de cloenda a càrrec de Mariano Fernández Enguita, catedràtic de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid.

Mayor Zaragoza

Els tres seminaris monogràfics estaran dedicats a abordar la interculturalitat, l'equitat de gènere i la formació técnico- professional amb la participació d'experts i expertes en cada matèria com Xavier Besalú (investigador a la Universitat de Girona), Gema Celorio (membre de l'Institut Hegoa, adscrit a la Universitat del País Basc) i Josep Francí (Cambra de Comerç de Barcelona).


Jornades sobre Experiències i Bones Pràctiques d'Educació Transformadora

Per la seva banda, les taules rodones analitzaran si l'educació pot transformar la realitat i el dret a l'educació al món. La primera d'elles (dijous 24, 09:30 h) comptarà amb Daniel Jover, director d'Aprise-Promocions i fundador de la Xarxa Economia Solidària; Angélica Sátiro, directora de la Casa Creativa, i Milton Luna, coordinador de l'ONG equatoriana Contrato Social por la Educación, mentre que la segona taula (dijous 24, 12h) tindrà com a ponents Camilla Crosso, presidenta de la Campanya Mundial per l'Educació; Álvaro Marchesi, secretari general de l'Organització d'Estats Iberoamericans; i Jorge Calero, catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona.

Les sessions de les tardes de dijous i divendres, així com dissabte, constitueixen les Jornades sobre Experiències i Bones Pràctiques d'Educació Transformadora, que han estat reconegudes com a activitat formativa per al professorat de Primària i Secundària per la Generalitat de Catalunya.

En aquestes sessions, coneixerem iniciatives desenvolupades a Espanya i a l'Amèrica Llatina que han suposat millores en els processos d'ensenyament, explicades pels seus protagonistes.


Taula rodona sobre la LOMCE

El programa es completarà amb un debat sobre la LOMCE (divendres, 18:15 h), amb participació de representants de moviments de professorat, mares i pares i alumnat.

Totes les sessions es conceben com debats obert i participatius on les persones assistents podran intercanviar opinions, idees, i reflexions sobre el concepte d'educació de qualitat, així com sobre els factors que afecten avui dia aquest dret i les oportunitats que se'ns presenten per preservar-lo i millorar-lo.

El congrés forma part de les accions de sensibilització que duu a terme Educació Sense Fronteres en el marc del conveni i dels projectes pluriennals finançats per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) per implementar programes de cooperació a l'Equador i d'educació per al desenvolupament a Espanya.