Volver

12/07/2013

Samira, un exemple de superació pel dret a l’educació de les persones amb discapacitat

foto Samira

En el marc de la Campanya Mundial per l’Educació (CME), Educació Sense Fronteres ha gravat el testimoni de Samira Mohamed-Lamin Bechri, una adolescent sahrauí invident de 17 anys que viu des de fa més d’un any en un pis d’acollida a Sant Cugat del Vallès i que somia en ser mestra als campaments de refugiats sahrauís del desert algerià. La seva experiència vital i les seves paraules serviran per reforçar el missatge de la propera edició de la Campanya Mundial, que estarà centrat en el dret de les persones amb discapacitat a una educació de qualitat.

 

Samira viu en el pis d’acollida per a infants i joves sahrauís que va obrir el 2010 l’Ajuntament de Sant Cugat i que gestiona l’associació SCAPS (Sant Cugat amb el Poble Sahrauí), una entitat sense ànim de lucre que treballa des de fa 20 anys per donar suport al poble sahrauí i, en especial, a la població que viu en els campaments de refugiats situats a Algèria. El pis acull a infants i joves malalts que per la gravetat de les patologies que presenten no poden ser atesos en els seus indrets d’origen.

Samira, que viu amb altres set nois i noies sahrauís i amb dos monitors d’aquell país, va arribar a Sant Cugat amb la idea tractar el glaucoma que patia i recuperar la vista, però això no va ser possible. En canvi, de la mà de SCAPS i amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat, la jove ha fet tot un procés educatiu al pis i a la Fundació ONCE que ha fet possible que hagi recuperat autonomia i seguretat en ella mateixa i es vegi capaç de seguir estudiant i de dur a terme el seu somni: ser mestra als campaments de refugiats.

El seu testimoni ha estat gravat en vídeo i serà presentat en el marc de la Campanya Mundial per l’Educació (CME), que  el proper curs escolar treballarà el tema de l’educació inclusiva i el dret de les persones amb discapacitat a una educació de qualitat. La CME, que és present en més de 120 països impulsada per una coalició internacional d’ONG i entitats vinculades amb l’educació, té per objectiu sensibilitzar i conscienciar la ciutadania sobre el dret a l’educació i posar de relleu la realitat en molts països del món. A Catalunya, Educació Sense Fronteres coordina les accions que es duen a terme.

22 infants i joves atesos des de 2010

Des que el 2010 va obrir el pis d’acollida de Sant Cugat del Vallès, 22 infants i joves sahrauís de 6 a 18 anys han estat atesos. L’estada dels menors varia en funció de la patologia i del grau de recuperació de cadascun d’ells. Els joves són atesos per un monitor i una monitora de la mateixa nacionalitat que viuen de manera permanent a la casa i per voluntaris i voluntàries que els acompanyen en el procés d’acollida i estada a Sant Cugat.

La creació d’aquesta casa d’acollida s’emmarca en l’agermanament que la ciutat de Sant Cugat té amb el barri de l’Aargub, a la daira de Dahjla, una de les 26 que integren els camps de refugiats d’Algèria on viuen actualment més de 150.000 sahrauís. Cada daira agrupa una població d’unes 5.000 – 7.000 persones repartides en 4 barris. Les deficiències sanitàries d’aquests campaments provoquen la necessitat d’evacuar persones malaltes cap a hospitals d’Algèria o d’Espanya per tal de garantir una correcta atenció i recuperació.

A banda de gestionar aquest pis d’acollida, SCAPS realitza el programa Vacances en Pau, que promou l’acollida en famílies d’infants de 6 a 12 anys els mesos d’estiu, i s’encarrega de garantir un àpat diari per als nenes i nenes de l’escola infantil de l'Aargub.