Volver

03/02/2011

LA CAMPANYA MUNDIAL PER L’EDUCACIÓ

Campanya Mundial per l'Educació

La Campanya Mundial per l’Educació (CME) és una coalició internacional formada per més de 480 ONGD, sindicats educatius i moviments socials compromesos amb el dret a l’educació per a totes les persones. Va néixer per a exigir que el dret a una educació universal i de qualitat sigui garantit per totes les persones tal com els líders polítics es van comprometre al Fòrum Mundial per l’Educació celebrat  a Dakar l’any 2000. En aquests anys s’han aconseguit grans avenços -  40 milions més de nens i nenes tenen accés a l’educació-, però queda el gran repte dels 69 milions de nens i nenes encara no escolaritzats i els 759 milions de persones adultes que no estan alfabetitzades arreu del món. La Setmana d’Acció Mundial per l’Educació (SAME) que es celebra anualment a tot el món des de l’any 2001 al mes d’abril, mobilitza a la comunitat educativa i la societat en general per a què reclamin als líders polítics el compliment dels seus compromisos i cridin l’atenció dels mitjans sobre el dret a l’educació.  A Catalunya la CME compta amb el recolzament de la Diputació de Barcelona.

La Campanya Mundial per l’Educació (CME) és una coalició present a 120 països formada per més de 480 ONGD, sindicats educatius i moviments socials compromesos amb el dret a l’educació per a totes les persones. Va néixer després del Fòrum Mundial per l’Educació celebrat  a Dakar l’any 2000, en que la comunitat internacional es va comprometre a garantir una educació de qualitat per a totes les persones per l’any 2015. L’objectiu de la campanya és promoure la mobilització social i realitzar la incidència política per a què aquests compromisos es compleixin.

A mesura que ens acostem a la meta, la nostra feina pren més importància ja que, si continuen les tendències actuals, el compliment del dret a l’educació per a totes les persones (EpT) està en seriós risc degut als incompliments del governs signants dels compromisos de Dakar. La situació de crisi econòmica global està fent perillar els avenços aconseguits fins al moment (els pressupostos d’educació tindran retallades anuals de 4,6 milions de dòlars a l’Àfrica Sud-Sahariana degut a la combinació dels efectes de la crisi).  Malgrat que des de l’any 2000, esforços com els de la campanya han contribuït a què 40 milions més de nens i nenes puguin anar a l’escola, a data d’avui encara queden 69 milions de nens i nenes sense escolaritzar i 759 milions de persones adultes al món que no estan alfabetitzades. Com a exemple, a l’Àfrica Sud-Sahariana, el 48% dels infants no acaben l’ensenyament primari i només en un país de la regió més de la meitat dels nens i nenes accedeixen a l’ensenyament secundari.

Amb tots aquests reptes per endavant, la Campanya Mundial per l’Educació ha aconseguit mobilitzar arreu del món a un nombre molt important de persones, moviments i institucions a favor del dret a l’educació. L’últim exemple ha estat la edició 2010 vinculada al Mundial de futbol a Sud Àfrica durant el qual 18 milions de persones es van unir a més de 200 estrelles del futbol a Campanya 1 Gol de la CME per reclamar als i les representants polítics una educació universal de qualitat per a totes les persones.

En quant a la incidència política, a nivell internacional la CME ha contribuït a què l’Ajut Oficial al Desenvolupament en educació augmenti, formant part de la Iniciativa Via Ràpida per l’educació (FTI en les seves sigles en anglès), el fons global més important d’ajut per a l’educació. A nivell espanyol, els esforços de la campanya també han contribuït a que Espanya sigui un dels principals donants a la FTI.

Com hem dit, la crisi posa en perill molts d’aquests esforços i per això és més important que mai continuar treballant i mobilitzant-se pel dret a l’educació. És per això que la Campanya formula les següents peticions a la comunitat internacional per a què intensifiqui els esforços cap a la consecució de l’educació per a tothom al 2015:

Els països empobrits han de:

1. Dedicar un mínim del 20% dels seus pressupostos a l’educació, i la meitat d’aquest percentatge a l’ensenyament primari.

2. Abolir les taxes i les despeses de matrícula que impedeixen a les famílies enviar als seus fills i filles a l’escola.

3. Ajudar als nenes i nenes i grups més marginats a accedir a l’escola a través de mesures especials com programes de despeses, nutrició i salut escolar.

4. Formar y contractar a tots els docents necessaris per aconseguir la Educació per a Tothom (EpT)  i garantir una educació i aprenentatge de qualitat que satisfaci les necessitats dels estudiants, juntament amb una avaluació adequada dels resultats de l’aprenentatge.

5. Fomentar la participació de la societat civil i el control democràtic de la gerència i els pressupostos d’educació per enfortir la rendició de comptes entre la ciutadania i l’estat.

Els països rics han de:

1. Preparar un pla d’intervenció per a complir amb la seva part del finançament necessari per a l’EpT. L’ajut a l’educació bàsica s’ha de duplicar i passar de 4 milions a 8 milions de dòlars anuals i augmentar de manera progressiva d’aquí al 2014 fins aconseguir 16 milions de dòlars anuals.

2. Proporcionar ajut per finançar les despeses bàsiques de l’educació: professorat, llibres, escoles i acabar amb la pràctica enganyosa d’incloure en les dades totals despeses relatives a l’alumnat estranger que estudia en el país donant.

4. Recolzar als països que afronten les majors dificultats, inclosos els que pateixen guerres, conflictes, i aquells en els que les nenes sofreixen més discriminació.

5. Exigir que el FMI y el Banc Mundial adoptin polítiques  “en pro de l’educació” .

Per a complir els nostres objectius presentem als docents dels àmbits formal i no formal, a l’inici de cada any, Unitats Didàctiques per a sensibilitzar a les aules sobre el dret a l’educació de qualitat i la necessitat del ple exercici per a totes les persones. Aquest procés educatiu té un punt d’inflexió i participació ciutadana en la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació (SAME), que s’organitza anualment des del 2001 durant el mes d’Abril. Es tracta d’una setmana de mobilització ciutadana, fonamentalment de nens, nenes i joves que pretén acostar les reivindicacions de la campanya a la societat en general i als responsables polítics de cada país.

La SAME  de l’any 2010 es va emmarcar en la Campanya 1 Gol per l’Educació, sota el lema: “Finançar una educació gratuïta i de qualitat: un dret per a tots i totes”. Hi van participar més de 500 escoles, de 16 comunitats autònomes, 3 universitats i 10 centres de persones adultes. Es van treballar les propostes didàctiques a les aules, un manifest amb les exigències als polítics pel dret a l’educació i es van elaborar pilotes de futbol, en les que van destacar aquells aspectes que estan afavorint que aconseguim la EpT i aquells aspectes que ho dificulten.  Aquestes pilotes es van entregar als representants polítics que van participar en els actes centrals, es van exposar en els centres educatius i es van utilitzar a partits simbòlics on l’educació va guanyar a la pobresa.

L’any 2011, la SAME es centrarà en l’educació de les nenes i les dones. L’acció que s’està preparant és “La Gran Història” un conta contes basat en testimonis reals de com afecta a la vida de les nenes i les dones haver o no rebut una educació de qualitat, no sexista .  Aquest any, la Campanya Mundial per l’Educació compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Creiem en el potencial de l’EDUCACIÓ per al CANVI SOCIAL a través de la formació d’homes i dones que puguin desenvolupar totes les seves possibilitats com a éssers humans, en igualtat de DRETS, DEURES I OPORTUNITATS.

Us convidem a tots i totes a participar pel dret a l’educació! www.cme-espana.org

Añade tu comentario

Añade tu comentario

Normas de uso

  • Ésta es la opinión de los internautas, no de Educación sin Fronteras.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
* Campos obligatorios