Volver

25/02/2011

Apropant-nos a Guatemala i Perú

Apropant 1

El Programa Apropant-nos a Guatemala i Perú és un projecte de conscienciació i sensibilització dirigit a comunitats educatives valencianes. El programa pretén contribuir a la formació d’agents educatius multiplicadors, formats i sensibilitzats en matèria de solidaritat i ciutadania global que siguen capaços d’impulsar estos mateixos valors en els seus entorns educatius immediats, es a dir, en els propis centres escolars.

Des del programa posem a l’abast dels participants un conjunt de coneixements i vivències, tant a l’Estat Espanyol com en els països del sud on transcorre part del programa, que pensem contribueixen a la formació de ciutadans globals responsables i compromesos amb la construcció d’un món millor i més just.

El programa s’estructura en tres fases:

Fase A.– Fase Formativa

Fase B.– Fase d’estadia i d’intercanvi d’experiències

Fase C.– Fase de sensibilització

 

Fase Formativa

En esta fase se treballa amb els participants un variat programa formatiu estructurat en quatre caps de setmana de convivència i formació.  Este pla formatiu pretén aconseguir tres objectius bàsics:

1.- Proporcionar coneixements i ferramentes a les persones participants en matèria de solidaritat internacional, Educació per al Desenvolupament i Cooperació Internacional.

2.- Consolidar la convivència i el sentiment de grup dels grups que després viatjaran a Guatemala o Perú en la fase d’estadia i d’intercanvis d’experiències.

 

3.- Projectar les possibilitats d’intervenció en els seus entorns educatius immediats dels participants com agents multiplicadors en la tercera fase de sensibilització

A través de metodologies variades anem fent aproximacions a totes aquelles temàtiques relacionades amb el projecte com son la solidaritat, la sostenibilitat mediambiental, la globalització econòmica, la ciutadania global, el gènere, la inmigració, la interculturalitat, la salut i els ODM, etc. A més a més en esta fase s’aprofundeix en temes relacionats amb la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament amb especial atenció al treball que Educació Sense Fronteres ve realitzant en estes àrees.

Fase d’estadia i d’intercanvi d’experiències educatives

En esta fase els i les participants entren en contacte directe amb la realitat dels paísos del sud i dels projectes cooperació que Educació Sense Fronteres desenvolupa amb els socis locals de Guatemala i Perú. Esta experiència global de descobriment i aprenentatge inclou activitats que promouen l’intercanvi de coneixements i experiències educatius i la participació en els projectes de cooperació internacional.

 

Els projectes de cooperació que participen en el programa son:

Guatemala:

1.- Suport educatiu integral en la Zona Reyna

2.- Recuperació de la memòria històrica de les dones a través de la formació docent i la sensibilització social.

Perú

1.- Educació ambiental en la mancomunitat del riu Chipillico. Piura

 

Fase de Sensibilització

La fase que anomenem de sensibilització és la fase en la qual els i les participants en el programa difonen la seua experiència i desenvolupen activitats de sensibilització en els seus centres escolars de referència. Ara és quan cada participant actua com un agent multiplicador dels valors solidaris i potencia la construcció d’una ciutadania global compromesa en la consecució d’un món millor i més just.

De tots els projectes de sensibilització presentats hem seleccionat els següents:

* Acercándonos a Guatemala - Isabel Alarcón.

* De lo local a lo global – Sonia Aldea, Raquel Talón i Maite Lairón.

* Cambiar nuestra escuela para cambiar el mundo – Cristina Pavón.

* Per una escola Sostenible – CEIP J. A. Martinez Torres – Aldaia.

* Si no es colectivo no es sostenible – Isabel Magalló i Cuca Olid.

*Apropant-nos a Guatemala – Nuria Murciano, Elisabeth  Nadal i Isabel Alarcón

* Situación real y actual de la mujer guatemalteca – Mª José Altaba.

* Guatemala (video) – Isabel Alarcón.

Añade tu comentario

Añade tu comentario

Normas de uso

  • Ésta es la opinión de los internautas, no de Educación sin Fronteras.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
* Campos obligatorios