Volver

18/10/2012

Miguel Gallardo, Mercè Arànega i Asha Miró, en el jurat del concurs infantil sobre els Objectius del Mil•lenni

Concurso ODM Cat recortado

Aquest mes d’octubre finalitza el termini per presentar treballs al certamen escolar de redacció i dibuix per difondre els vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. El concurs, organitzat per ESF-Catalunya amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, s’adreça a nois i noies d’entre 7 i 14 anys de la capital catalana i tindrà tres categories -text, il·lustració o mixt- i tres franges d’edat (7-9, 10-12 i 13-14 anys). L’acte de lliurament de premis es farà el 17 de desembre, dilluns, per la tarda, a l’auditori de la Bibilioteca de la Sagrada Família (c. Provença, 480).

El jurat que triarà els 9 guanyadors (un per cada categoria i franja d’edat) està format pel dibuixant Miguel Gallardo, per la il·lustradora Mercè Arànega i per l’escriptora Asha Miró. Tots ells es reuniran a principis del mes de novembre per escollir els premiats.

foto jurat concurs ODM

Els requisits per participar són crear un text (redacció, conte, poema...), una il·lustració o bé un text il·lustrat inspirat en algun dels vuit Objectius del Mil·leni, que van ser fixats per les Nacions Unides l’any 2000 com a compromís a assolir per tots els països de cara al 2015. Els Objectius són:

1.- Eradicar la pobresa extrema i la fam

2.- Assolir l’ensenyament primari universal

3.- Promoure la igualtat entre gèneres i l’autonomia de la dona

4.- Reduir la mortalitat infantil

5.- Millorar la salut materna

6.- Combatre el VIH-SIDA, el paludismo i altres malalties

7- Garantir la sostenibilitat del medi ambient

8.- Fomentar una associació mundial pel desenvolupament

Un treball per participant

Només es pot enviar un treball per persona, i en format A3. Els originals s’han de fer arribar abans de l’1 de novembre a: Educació Sense Fronteres; av. Meridiana, 32, ent. 08018 Barcelona. Tel. 93-4127217

Es publicarà un recull d’algunes les creacions enviades.

(Per accedir a la fitxa d’inscripció i l’autorització paterna, fes clic en aquest enllaç)

 

Sobre el jurat

  • Mercè Arànega es il·lustradora i escriptora.

Neix a Badalona i de ben petita ja li agrada dibuixar i sobre tot mirar les imatges dels contes. Estudia Disseny Gràfic a l’Escola Massana de Barcelona, i mes endavant Tècniques del Gravat a la Llotja, també a Barcelona.

En la seva trajectòria professional, pinta quadres i fa exposicions, porta el taller de plàstica en una escola, imparteix classes a l’Escola Llotja, però la feina d’il·lustradora es en la que centra el seu treball.

També col·labora en jurats de premis de Literatura Infantil i d’Il·lustració i es membre del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. El fet de dibuixar, sobre tot per els mes petits, és per a ella una manera de relacionar-se i comunicar-se, de tenir amics i de meditar, i reflexionar i observar la mateixa vida.

La feina d’il·lustradora l’ha portat a escriure les seves pròpies històries i a  crear els seus personatges, fent contes i col·leccions en els quals ella es a la vegada, l’autora del text i de les imatges.

(Entrevista a Mercè Arànega en relació al concurs)

  • Miguel Gallardo és dibuixant i il·lustrador

Nascut a Lleida, va estudiar a l'escola Massana de Barcelona. Va començar la seva carrera professional compaginant el còmic (va ser un dels autors de Makoki, personatge icona de l'underground) i la il·lustració per acabar dedicant-se plenament a aquesta darrera activitat. Col·labora habitualment com a il·lustrador de premsa per a La Vanguardia, el diari Ara i diferents revistes i publicacions d'àmbit nacional i internacional com el Herald Tribune, NYT i el NewYorker. Juntament amb Victoria Bermejo, porten fets una dotzena de llibres infantils per a RBA, La Galera i Edicions 62, i amb Àngels Ponce, és coautor de la guia “Què li passa a aquest nen?”. Ha guanyat dos premis del Saló del Còmic, dos SND (Society of Newspaper Design), un Serra d'Or pel llibre "Què li passa a aquest nen?”  i un premi de premsa de l’APIC per les seves il·lustracions a La Vanguardia.

El 2007 va publicar "Maria i jo", una novel·la gràfica que narra les aventures i viatges amb la seva filla Maria, de 13 anys, que té autisme, per la qual va rebre el Premi Nacional de la Generalitat en el seu apartat de còmic el 2008. El 2009 es va fer un documental sobre el llibre amb el mateix títol, que ha rebut diversos premis. Darrerament, ha fet dos curts de dibuixos animats (amb la Fundación Orange) per sensibilitzar la població sobre l’autisme: “El viaje de María” i “Academia de Especialistas”.

(Entrevista a Miguel Gallardo en relació al concurs)

  • Asha Miró

Nascuda a la Índia, als sis anys va ser adoptada per Josep Miró i Electa Vega i es va convertir en una ciutadana més de Barcelona. Al 2004 va publicar el seu primer llibre, “La filla del Ganges”, que va ser el llibre més venut en català per Sant Jordi i va superar totes les expectatives de venda. A partir del llibre, llibre s'ha traduït a l'holandès, al francès i a l'italià, s'ha rodat un

documental i el text ha inspirat una sèrie infantil de dibuixos animats. Va estudiar Ciències de la Educació a la Universitat Ramon Llull de Barcelona i va fer la carrera musical i de piano al Conservatori Municipal de Barcelona. Des del 1989 fins al 2001 va exercir de mestra en escoles de Barcelona, principalment com a mestra de música a l'Escola Brasil. L’interès per la cooperació, l'ha fet participar com a voluntària en camps de treball a l'Índia, a Rwanda i a l'estat de Chiapas a Mèxic. Ha col·laborat en l’organització d'actes solidaris, concerts per a la pau i jornades de treball i reflexió per a joves de tots els orígens.

(Entrevista a Asha Miró en relació al concurs)

Añade tu comentario

Añade tu comentario

Normas de uso

  • Ésta es la opinión de los internautas, no de Educación sin Fronteras.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
* Campos obligatorios