Volver

03/06/2013

Experts en educació musical destaquen que la música “és l’eina educativa més potent”

Debat Diversitats, a Sant Cugat

L’Aula Magna de l’Escola Municipal de Música de Sant Cugat del Vallès va acollir el passat 30 de maig un animat debat sobre el paper de la música com a eina de transformació i integració per treballar la interculturalitat, la cohesió social i la participació ciutadana. L’acte forma part del projecte Diversitats, que desenvolupa Educació sense Fronteres-Catalunya amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat.

 

Una cinquantena de persones van assistir a un debat moderat per Josep Mª Aragay i que per primera vegada reunia a cinc representants d’entitats de referència en l’àmbit de l’educació musical:  Ester Bonal, directora de Xamfrà, centre de música i escena del Raval; Pablo González, director de Músicos por la paz y la integración; Martí Marín, director de l’associació Petits músics del món; Núria Sempere, directora de l’Escola de Música Centre de les Arts de L’Hospitalet de Llobregat, i Carles Miró, director de l’Escola Municipal de Música de Sant Cugat.

Durant la xerrada, els participants al debat van coincidir en la importància de realitzar trobades de reflexió i debat al voltant de la temàtica perquè permet la possibilitat d’aprendre uns dels altres. En aquest sentit, Carles Miró va manifestar que per a la ciutat de Sant Cugat i  l’Escola Municipal de Música era un privilegi poder participar en aquest projecte. Els ponents van reivindicar la necessitat d’apropar l’art i la cultura a les poblacions més vulnerables, facilitant-ne la participació activa i van destacar el rol de transformació social que té l’art.

"Dret de tots"

En Martí Marín va destacar que “hem professionalitzat la música i perdut l’espontaneïtat” i va afegir que “aprendre música és un dret de tots, no pot ser mai un luxe”. Ester Bonal va parlar de la “força cohesionadora” d’iniciatives socials que permeten que determinats grups socials desenvolupin no només les seves potencialitats artístiques sinó que també acabin transformant la seva relació amb l’entorn familiar, escolar i social: “l’art ajuda a la gent a interpretar i a veure el món que l’envolta d’una manera diferent i transforma actituds”. Per la seva part, Núria Sempere va destacar la importància de donar més importància a l’educació musical en horari escolar “perquè permet millorar l’èxit escolar i facilitar l’accessibilitat de la música a tothom”, mentre que Pablo González va comentar que els perfil dels usuaris/es de les entitats socials que treballen amb l’art està canviant i que cal reflexionar per què “cada cop hi ha més gent que necessita l’art”.

Finalment, tots els participants van reclamar que les administracions públiques s’involucrin més en projectes educatius comunitaris i que facin un esforç per facilitar l’empoderament de tots els col·lectius a l’hora de crear i formar part d’iniciatives artístiques.

En finalitzar l’acte, es va servir un pica-pica elaborat per Sabores del Mundo, una microempresa formada i autogestionada per dones immigrants de Sant Cugat del Vallès.

 

Més informació al blog: http://esfdiversitat.blogspot.com.es/

 

Añade tu comentario

Añade tu comentario

Normas de uso

  • Ésta es la opinión de los internautas, no de Educación sin Fronteras.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
* Campos obligatorios